Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Abdi İpekçi Spor Salonu, Yerini Yepyeni ve Modern Bir Basketbol Gelişim Merkezi’ne Bırakıyor

14.06.2019

30 yıla yakın süredir hizmet veren ve birçok unutulmaz etkinliğe sahne olan Abdi İpekçi Spor Salonu, yerini Türkiye Basketbol Federasyonu öncülüğünde inşa edilecek yepyeni ve modern bir tesise bırakmaya hazırlanıyor.


30 yıla yakın süredir hizmet veren ve birçok unutulmaz etkinliğe sahne olan
Abdi İpekçi Spor Salonu, yerini Türkiye Basketbol Federasyonu öncülüğünde inşa edilecek yepyeni ve modern bir tesise bırakmaya hazırlanıyor.

Açıldığı 1989 yılından bu yana hizmet veren ve ev sahipliği yaptığı pek çok unutulmaz organizasyon ve müsabaka ile Türk halkının gönlünde özel bir anlamı bulunan Abdi İpekçi Spor Salonu, yerini Türk basketboluna en üst seviyede hizmet verecek yepyeni bir basketbol merkezine bırakmak üzere spor severlere veda ediyor. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun öncülüğünde inşa edilecek yeni spor merkezi; Türk basketbolunda bir ilk olma özelliği taşıyacak. Abdi İpekçi Spor Salonu’nun da dahil olduğu arazide gerçekleştirilecek proje; yepyeni ve modern bir salonun yanı sıra altyapılar için antrenman ve maç sahaları, A Milli Takımları için antrenman salonları, etkinlik ve seminer salonları, kamp merkezi, müze ve halka açık özel alanlarıyla Türk basketboluna hizmet verecek. Tesisin inşaatı, Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkım ve tahliye çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından başlatılacak.

Unutulmaz Anlarıyla Abdi İpekçi Spor Salonu
Temelleri 1979 yılında atılan ve ismini aynı yıl hayata gözlerini yuman Abdi İpekçi’den alan Abdi İpekçi Spor Salonu’nun inşaatı, 1989’da yılında tamamlandı. 3 Haziran 1989 günü Amerikan Harlem Wizards ve Washington Generals takımlarının yaptığı gösteri maçıyla hizmete açılan tesis; ilk olarak 1989-1990 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı. 12 bin 500 seyirci kapasiteli salon, o tarihten bu yana Türk takımlarının Avrupa sahnesinde çıktığı birçok kritik maçla birlikte, milli takımlarımızın da yüzlerce maçına kapılarını açarak basketbol severlerin hafızalarında yer alan nice unutulmaz ana sahne oldu. Başta Türk basketbolunun miladi noktalarından biri olarak gösterilen ve 12 Dev Adam efsanesinin doğuşuna tanıklık eden 2001 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası (EuroBasket) olmak üzere, birçok unutulmaz turnuva ve müsabakaya ev sahipliği yapan Abdi İpekçi, A Milli Takım’ının o turnuvada kazandığı gümüş madalya başarısına, oluşturduğu atmosferle önemli rol oynamış ve Türk basketbol severlerin gönlünde taht kurmuştur. Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu ile birlikte İstanbul’un en büyük üç basketbol merkezinden biri olan Abdi İpekçi Spor Salonu, Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda da kapılarını dünyanın basketbolda devleşmiş ülkelerine açmıştır. Milli takımlarımızın yanı sıra başta Anadolu Efes ve Galatasaray takımları olmak üzere kulüplerimizin de ev sahipliğini üstlenen bu tesiste, 2007 yılında Anadolu Efes ile Minnesota Timberwolves arasında gerçekleştirilen özel müsabaka; bir Türk takımının ilk kez bir NBA takımıyla karşılaştığı maç olarak tarihteki yerini almıştır. 2016 yılında ülkemizi Avrupa’nın kulüpler bazındaki en önemli organizasyonlarından EuroCup’ta temsil eden Galatasaray’ın Fransız ekibi Strasbourg’u final serisinin ikinci maçında 78-67 yenerek elde ettiği kupa, 1996’da Milano’daki finalde Koraç Kupası’nı kazanan Anadolu Efes’in ardından bir Türk takımının Avrupa kupalarında kazandığı ikinci şampiyonluk olarak tarihe geçmiş, bu unutulmaz zafere Abdi İpekçi Spor Salonu ev sahipliği yapmıştır.

Sporun yanı sıra birçok sanatsal ve kültürel etkinliğe de kapılarını açan Abdi İpekçi Spor Salonu’nun Türk halkına yaşattığı unutulmaz deneyimler, sporla sınırlı kalmadı. Basketbol dışında voleybol ve yüzme gibi branşlarda da zaman zaman hizmet veren bu tesis, 2004 yılında ülkemizde gerçekleştirilen ünlü şarkı yarışması Eurovision’a da kapılarını açmıştır. 30 yıla yakın hizmet süresi boyunca Disney On Ice, Cirque de Soleil, WWE Smack Down gibi dünyaca ünlü organizasyonlara da ev sahipliği yapan Abdi İpekçi Spor Salonu, önümüzdeki dönem itibarıyla yerini daha modern ve kapsamlı bir tesise bırakmaya hazırlanıyor.

Türkoğlu: Avrupa’da ve dünyada örnek olabilecek bir tesis planlıyoruz
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yerine inşa edilecek yeni tesisin, önemli bir eksikliği gidererek Milli Takımlar için önemli bir kamp merkezi oluşturacağını söyledi.

Türkoğlu, ‘’Göreve geldiğimiz ilk günden beri, ulusal basketbol gelişim hamlelerimizin en önemli parçalarından biri olan tesisleşme üzerinde titiz bir çalışma yürütüyoruz. Türk basketbolunun geliştirilmesi ve ülkenin tamamına yayılması amacıyla yapılan bir dizi çalışmanın sportif başarının artırılması bölümünde, bugüne dek hiç gerçekleştirilmemiş dev bir projeye imza atmak ve önemli bir eksikliği gidererek milli takımlarımıza ve gençlerimize Avrupa’da ve dünyada örnek olabilecek bir tesis kazandırmak istiyoruz.

Türkiye Basketbol Federasyonu olarak tüm sporcularımızın, hakemlerimizin, antrenörlerimizin ve diğer profesyonellerin kamp ve seminerlerini tek çatı altında toplayacak bu projeyle, Türk basketboluna tesis anlamında katacağımız değerin nesilden nesile yaratacağı etkiyi görmek için sabırsızlanıyoruz.

Basketbol Gelişim Merkezi, başta milli takımlarımız olmak üzere tüm basketbol ailesine en üst seviyede hizmet sunacağı gibi, halka açık özel alanlarıyla da basketbolun Türk halkıyla kucaklaşması misyonumuzda önemli rol oynayacak.’’ ifadeleriyle, yenilenme sürecine ilişkin heyecan ve beklentilerini dile getirdi.

Abdi İpekçi Spor Salonu’nun tahliye ve yıkım işlemlerinin başlatıldığını ifade eden Türkoğlu, ‘’Abdi İpekçi Spor Salonu, oyuncusundan antrenörüne, salon personelinden taraftara kadar tüm basketbol ailesine unutulmaz hatıralarla dolu, 30 yıla yakın süreli bir hizmet verdi. Ümit ediyorum yerini alacak bu yeni ve modern basketbol gelişim merkezinde de nice başarılar ve nice unutulmaz hatıralarla kucaklaşıyor olacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun’’ sözleriyle mesajını tamamladı.

Bir Efsanenin Künyesi: Abdi İpekçi Spor Salonu
Türk spor severlerin gönlünde eşsiz bir yere sahip olan Abdi İpekçi Spor Salonu, 30 yıla yakın hizmet süresi boyunca başarı karnesini unutulmaz organizasyonlarla doldurarak görevini tamamladı. İşte dünden bugüne Abdi İpekçi Spor Salonu ve kronolojik künyesi...
Abdi İpekçi Spor Salonu
Yer : 10. Yıl Caddesi, Zeytinburnu, İstanbul
Temel atma : 1979
Açılış : 1989
Mimar : Ragıp Buluç, Ziya Tanalı ve Ercan Yener
Kapasite : 12.500

1989Harlem Wizards - Washington Generals Maçı
Abdi İpekçi Spor Salonu 3 Haziran 1989’da Amerikalı Harlem Wizards ile Washington Generals takımları arasında oynanan gösteri maçıyla açıldı.

1989 - Hentbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası
Hentbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1.tur rövanş maçında Arçelik, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda İtalyan temsilcisi Siracusa’yı ağırladı.

1989-1990 – Lig Maçları
Abdi İpekçi Spor Salonu ilk kez Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı.

1992 – FIBA Avrupa Ligi
Joventut - Estudiantes - Milano - Partizan’ın yer aldığı 1992 FIBA Avrupa Ligi (şimdiki adıyla THY Euroleague) Final Four’u Abdi İpekçi Spor Salonun’da düzenlendi. Partizan’dan Sasha Djordjevic’in son saniye basketi ile finalde Joventut’u 71-68 deviren Partizan şampiyon olurken, şu anda Fenerbahçe Doğuş’un koçu olan Zeljko Obradovic, ilk Euroleague şampiyonluğunu İstanbul’da elde etmiş oldu.

1993 - Avrupa Basketbol Şampiyonası Elemeleri
Türkiye Millî Basketbol Takımı'nın 1993 Avrupa Basketbol Şampiyonası elemelerinde 14 Kasım 1992 tarihinde oynadığı Belçika maçını, yapılan özel organizasyon sayesinde 20 bine yakın seyirci ücretsiz izledi.

1996 - Anadolu Efes Koraç Kupası
1995-1996 sezonunda Anadolu Efes (o zamanki adıyla Efes Pilsen), kulüpler bazında ülkemizin o zamana kadar kazandığı en büyük kupa olan Koraç Kupası zaferini yaşarken, kırılma anlarında başrol Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaydı. Final serisinde Stefanel Milano ile eşleşen temsilcimiz, İstanbul’daki ilk maçı müthiş bir taraftar desteğini arkasına alarak 76-68 kazandı ve deplasmandaki mücadeleyi 77-70 kaybetmesine rağmen ilk maçtaki skor avantajı ile kupaya uzanarak Türk basketbol tarihinin en önemli zaferlerinden birini elde etti.

1996Safet İsoviç Konseri
İsoviç'in Bosna'ya destek veren Türk halkına teşekkür amacını taşıyan konserleri, 25 - 26 Aralık 1996’da  Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Aynı zamanda savaş gazisi olan İsoviç asker kökenli Türk asıllı bir aileden geliyor. Bugüne kadar çeşitli ülkelerde konser veren ve birçok ödül kazanan İsoviç, Osmanlı kökenli, saza dayalı halk müziği icra ediyordu. Kendisi Bosna’nın Zeki Müreni olarak da bilinmektedir.

1997 - Spice Girls Konseri
12 -13 Ekim 1997’de Spice Girls Konseri ilk canlı konseri için Abdi İpekçi Spor Salonu'nda dev bir sahne kuruldu. 17 kameranın izlediği ve çok sayıda yabancı basın mensubunun da bulunduğu konserde 250 kişilik bir güvenlik ekibi görev aldı.

2001 – Avrupa Basketbol Şampiyonası
Basketbolda Avrupa kıtasının en büyük turnuvası olan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda o zamana kadar düzenlenen en üst düzey organizasyon olarak kayıtlara geçti. Bu şampiyona aynı zamanda ülkemiz basketbolu açısından çıkışa geçtiğimiz dönem olarak nitelendirilebilir. 12 Dev Adam sloganıyla yürütülen tanıtım çalışmaları ve Yugoslavya’ya kaybedilen final karşılaşması sonrası gelen gümüş madalya, ülke basketbolu açısından yeni bir dönemin başladığının habercisiydi.

2001 – 8. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası
10 Mayıs 2001 tarihinde başlayan 8. Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapıldı. 4 gün süren şampiyonada 33 ülkeden 319 güreşçi mindere çıktı. Şampiyonanın ilk gününde Dünya Şampiyonlarımız 54 kiloda Ercan Yıldız, 63 kiloda Şeref Eroğlu, 76 kiloda Nazmi Avluca ile 97 kiloda Mehmet Özal guruplarında ilk tur maçlarını oynadı.

2001 – Depeche Mode İstanbul Konseri
Müzik dünyasının efsane grubu Depeche Mode, 'The Exciter' adlı son albümünün tanıtım turnesi kapsamında, 30 Ekim 2001 tarihinde Abdi İpekçi Spor Salonunda konser verdi.

2002 – Bin Yılın Türküsü
Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 5 Ekim'de düzenlenen dev konserde bağlama çalacakların 500'ü Avrupa ve Amerika'dan, diğerleri de Türkiye'nin tüm illerinden geldi. Senfoni orkestrası da dışarıdan katılımlarla 100 kişilik bir kadroyla  orkestrayı Betin Güneş yönetti. Gecede ayrıca Arif Sağ, Musa Eroğlu, Belkıs Akkale'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı türküler söyledi.

2002 – Tarkan Konseri
Tarkan 27 ve 28 Eylül'de Abdi İpekçi Spor Salonunda   12 bin kişinin izlediği konserler verdi. David Copperfield konserin açılışında gösteri yaptı.

2004 - Eurovision Şarkı Yarışması
Tarihinde ilk kez Türkiye'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması Abdi İpekçi Spor Salonunda yapıldı. Sema gösterisi ve çini projeksiyonları ile başlayan programda teknik ve organizasyon kusursuzdu, puanlama öncesi sahneye çıkan Anadolu Ateşi ekibi de beğeni topladı. Organizasyonun sunuculuğunu Meltem Cumbul ve Korhan Abay üstlendi. Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirdi.

2004 – Türkiye - ABD, Olimpiyat öncesi maçları
Milli Takımımız 7 Ağustos 2004 Yeni Zelanda ve 8 Ağustos 2004 de ABD ile Olimpiyat öncesi maçlarını Abdi İpekçi Spor Salonunda oynadı. Türk basketbol severler, o karşılaşmada milli takımımızın yanı sıra birçok NBA yıldızını yakından izleme fırsatı elde etti.

2005 – Phil Collins Konseri
3 Kasım 2005’te dünyaca ünlü müzisyen Phil Collins Abdi İpekçi Spor Salonunda konser verdi.

2004-2005-2006 All-Star Etkinlikleri
Ligimizin en büyük yıldızlarını bir araya getiren organizasyon; Türkiye Basketbol Ligi All-Star adı ile organize edilirken, 2006 yılında Beko Elektronik'in lige sponsor olması ile birlikte 2007-2014 yılları arasında Beko All-Star adı ile düzenlenmiştir. 2015 yılında ise etkinliğin adı adı TBL (Türkiye Basketbol Ligi) All Star olarak değiştirildi.

2006 – Anadolu Ateşi Gösterisi
14 Eylül 2006’da THY sponsorluğunda Anadolu Ateşi Abdi ipekçi Spor Salonunda bir gösteri yaptı.

2007 - NBA Europe Live Efes Pilsen - Minnesota Timberwolves

NBA Europe Live Tour kapsamında Türkiye'ye gelen Minnesota Timberwolves ülkemizi ziyaret eden ilk NBA takımı oldu. NBA antrenmanlarını Türkiye’de tamamlayan Timberwolves, 6 Ekim 2007 Efes Pilsen ile Abdi İpekçi Spor Salonunda özel bir maç oynadı. Bu müsabaka, bir Türk takımının bir NBA takımı ile oynadığı ilk maç olarak tarihe geçti.

2007 - Enrique Iglesias Konseri
3 Kasım 2007 ‘de dünyaca ünlü müzisyen Enrique Iglesias 5000 kişilik konserini Abdi İpekçi Spor Salonunda verdi.

2007 – Sezen Aksu Konseri
27 Mayıs 2007 de Sezen Aksu, Türk Hava Yolları`nın 74’üncü kuruluş yıldönümü kapsamında Abdi İpekçi Spor Salonu`nda konser verdi.

2008 - Dünya Gençler Güreş Şampiyonası
Abdi İpekçi Spor Salonu’nda 29 Temmuz-3 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Organizasyona 58 ülkeden 600 sporcu ile 300 antrenör ve yönetici katıldı.

2009 - Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası
10-13 Aralık 2009 tarihinde gerçekleştirilen 13. Avrupa Kısa Kulvar Şampiyonası için Abdi İpekçi Spor Salonu'na iki portatif havuz yapıldı. İki havuz arasında ses geçirmeyen perde yapıldı. 10 kulvarlı, 25x26 metre ebatlarındaki yarışma havuzu ile 25x15 metre ebatlarındaki 6 kulvarlı ısınma havuzunun boş toplam ağırlığı 250 ton olarak ölçüldü. İki havuz toplam iki bin 200 ton su aldı. Abdi İpekçi Spor Salonu içindeki elektronik ekipmanlar ile skorbord’un şampiyona sırasında etkilenmesini önlemek için, salona özel nem havalandırmaları da kuruldu. Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılan şampiyonaya, 42 ülkeden 340 erkek, 290 da bayan sporcu kaldı.

2009 – 26. Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası
3-13 Eylül 2009 tarihleri arasında İzmir ve İstanbul’da düzenlendi. Yirmi altıncı şampiyonaya on altı Avrupa ülkesi katıldı. Maçlar İzmir Halkapınar Spor Salonu ve İstanbul Abdi İpekçi Arena’da oynandı. 2009 Avrupa şampiyonluğunu tarihinde ilk kez Polonya kazandı.

2010 -  Dünya Basketbol Şampiyonası
2010 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu milli takımlar seviyesinde en önemli organizasyonun bir parçası oldu. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası süresince; Amerika Birleşik Devletleri, Slovenya, Brezilya, Hırvatistan, İran ve Tunus’un yer aldığı B Grubu maçlarına ev sahipliği yapan salon, ülkemizin final oynadığı bu organizasyonda da yer alarak, bir kez daha önemli takımlarla Türk ve yabancı basketbol severleri buluşturdu.

2010 - Disney On Ice-İstanbul
"Disney On Ice - Disneyland Macerası" Türkiye'de ilk olarak Abdi İpekçi Arena'da 29 Eylül-10 Ekim tarihlerinde çocuklar ve aileleriyle buluştu. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmeliği'nin desteği ile İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşayan 8 bin öğrenci ücretsiz olarak, muhteşem buz gösterisi Disney On Ice’ı seyretme fırsatı buldu.

2010 -  WWE (Dünya Güreş Eğlencesi) şirketinin Smackdown Şov
Dünyaca ünlü Smackdown Şov 14 Kasım 2010’da Smackdown Abdi İpekçi Spor Salonunda düzenlendi. Smackdown’un en popüler isimlerinden Dolph Ziggler ve Kelly Kelly konuk olarak şova katıldı.

2011 - Cirque du Soleil – Saltimbanco
Cirque Du Soleil’in Türkiye’deki ilk gösterisini 18 Şubat 2011 tarihinde Abdi ipekçi Spor Salonu’nda  gerçekleştirdi. Gösteriyi yaklaşık 2 bin 500 kişi izledi. Abdi İpekçi Spor Salonunda 4 Mart’a kadar gösterilerine devam eden grubun etkinlik kadrosunda 20 farklı ülkeden 50 sanatçı görev aldı.

2011 - Two Nations Cup Abdi İpekçi
Türkiye'den Fenerbahçe Ülker ile Anadolu Efes'in katıldığı  “Two Nations Cup 2011” basketbol turnuvası , 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

2012 - FIBA Kadınlar Euroleague Final

Avrupa’nın en büyük kupası konumunda olan FIBA Kadınlar Euroleague Final 8, Galatasaray Medical Park'ın ev sahipliğinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlendi.

2016 – EuroCup Final Müsabakası

Avrupa’nın kulüpler bazında en prestijli iki kupasından biri olan EuroCup’ın 2016 final serisinin rövanş müsabakasında Galatasaray, Fransa’nın Strasbourg ekibini mağlup ederek tarihinin ilk EuroCup zaferini elde etti.

Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleştirilen diğer etkinliklerin bazıları ise şöyle:
2001 – 33. Erkekler Basketbol Şampiyonası (EuroBasket)
2001 – Kadınlar Avrupa Şampiyonası Yarı Final Grup Maçları
2002 – U20 Kadınlar Avrupa Şampiyonası
2002 – 8. Uluslararası Turgut Atakol Turnuvası
2002 – Efes World Cup
2002 – Kadınlar Victory Cup
2004 – Efes World Cup
2004 – Avrupa Şampiyonası Grup Eleme Maçları
2005 – Efes World Cup
2008 – Avrupa Şampiyonası Grup Eleme Maçları
2010 – Adidas Cup
2010 – 16. FIBA Dünya Şampiyonası
2011 – Uluslararası Turgut Atakol Turnuvası
2011 – Uluslararası U20 Kadınlar Şampiyonası
2011 – Adidas Cup
2012 – 5. Uluslararası Türk Telekom U16 Erkekler Şampiyonası
2012 – FIBA Euroleague Women Sekizli Final Maçları
2012 – Uluslararası Turgut Atakol Turnuvası
2013 – Uluslarası Turgut Atakol Turnuvası
2014 – Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE