Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

TBF Sağlık Kurulu’ndan Covid-19'dan Korunma Tedbir ve Önerileri

10.04.2020


Değerli basketbol ailesi;

Covid-19 pandemisi ile ilgili olarak TBF Sağlık Kurulumuzca yapılan 28.03.2020 tarihli bilgilendirmenin ardından kurulumuz tarafından güncel gelişmeler tüm basketbol ailesini bilgilendirmek adına takip edilmeye devam edilmektedir.

Bilindiği üzere bir önceki bilgilendirmemizde virüsün yapısı, bulaşma yolları, meydana getirdiği hastalık tipleri ve bulaştan korunma yolları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmuştuk. Ancak hastalığın ülkemizdeki seyri, vaka sayılarındaki durum ve yakın zamanda paylaşılan bilimsel veriler ışığında kişisel korunma yöntemleri ile ilgili güncellemeler yapılmıştır. Bu güncellemeler özellikle cerrahi maske kullanımı ile ilgilidir.

Bu önlemler ışığında;

 - Gerekmedikçe 20 ve 65 yaş arası bireyler için evimizden dışarıya çıkmamaya,

 - Alışveriş veya bireysel ihtiyaçlar nedeni ile topluca bulunulan sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı alanlarda mutlaka maske takılmasına,

Dışarıda olunan süre içinde başkaları ile bir süre birlikte vakit geçirmek zorundaysanız aranıza en az 1.5 metre mesafe koymaya, el sıkışmamaya ve öpüşmemeye,

Ellerinizi olabildiğince sık ve uygun bir şekilde en az 20 saniye süre ile yıkamaya,

- El yıkayacak imkanınız olmadığında dezenfektan veya kolonya kullanmaya,

-  Ellerinizi ağız, burun ve gözünüze götürmemeye,

Hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil, yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanmaya,

Özen gösterilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Unutulmamalıdır ki hiçbir ek vitamin veya destek ürünü korunmaya yardımcı olmaz.

Korunma amacı ile kullanılan maskeler farklı özelliklerde olabilmektedir. Dünyanın birçok bölgesinde tıbbi özellikli maskeler yerine el yapımı bez maskeler verimli şekilde kullanılmaktadır. Bu tip maskelerin birçok kez kullanıldığı göz önünde bulundurularak günlük olarak 60 derece üzerinde yıkanmış ve yüksek ısıda ütülenmiş olmalarına dikkat edilmelidir.

Bez maskelerin yanı sıra cerrahi maskeler de aynı amaçla kullanılabilir. Cerrahi maskelerin kullanımı sırasında nefes alış verişleri ile maskenin nemlendiği ve geçirgenliğinin arttığı göz önünde bulundurulmalı, kullanılan maskenin yırtık yıpranmış ve nemlenmiş olduğu görülünce yenisi ile değiştirilmelidir.

Bunların dışında yüksek koruyuculuk özelliği olan FFP2-FFP3-N95 gibi maskeler bulunmaktadır. Bu tip maskelerin hastalarla yakın temasta bulunan sağlık çalışanları tarafından kullanılma gerekliliği olup günlük yaşam ortamlarında kullanımları gerekli değildir. Gereksiz yere yüksek koruyucu maske kullanımının tüm dünyada kaynakların sınırlı olduğu bu durumda gerçekten ihtiyacı olan sağlık çalışanlarının maskeye ulaşımını güçleştirdiğini unutmamalıyız.

Yeterli el temizliğinin sağlanamadığı durumlarda tek başına maske kullanımının koruma sağlamayacağı akılda tutulmalıdır. Bu nedenle maske kullanımı sırasında ellerin göz, ağız burun ve yüzle temasından kaçınılmalıdır. Maskeler ağız ve burunu tam olarak içine alacak şekilde yerleştirilmelidir. Maskeler yüzden çıkarılırken koruyucu yüzeyi ile temas edilmeden bağlantıları çözülmeli ardından eller en az 20 saniye sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Bu süreçte yeterli ve dengeli beslenmeye uyku düzenini korumaya, mümkün olduğunca bireysel düzenli egzersizler yapmaya, özen gösterilmeli ve ek hiçbir vitamin veya destek ürünü korunmaya yardımcı olmadığı unutulmamalıdır.

Tüm bu bilgiler ışığında Türk Basketbol ailesinin de kendi üzerlerine düşen tedbirleri almalarını rica eder, Covid-19 süreci ile ilgili sorularınız ve destek için [email protected] adresini kullanabileceğinizi hatırlatırız.

Bu vesile ile içinde bulunduğumuz bu zor günlerde bizler için büyük mücadele veren Basketbol camiası sağlık ekipleri ve tüm Sağlık çalışanlarına şükranlarımızı sunarız.

TBF Sağlık Kurulu

Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE