Türkiye Basketbol Federasyonu

Şu an kullandığınız Internet Explorer bir çok modern web teknolojisini desteklememektedir. Bu sebeple sitemizi görüntülerken sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Google Chrome Mozilla Firefox veya Microsoft Edge gibi daha modern bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririz.

Hakem Eğitimi Projesi Final Konferansı Düzenlendi

21.01.2017

AB Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Creating A More Effective Referee Education and Training System” projesinin final konferansı düzenlendi.


AB Türkiye Ulusal Ajansı tarafından “Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar” kapsamında desteklenen “Creating A More Effective Referee Education and Training System” projesinin final konferansı düzenlendi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi salonunda düzenlenen konferansta; T.C. AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel, TBF Asbaşkanı Özden Pelister, MHK Başkanı Recep Ankaralı, TBF Operasyonlar Direktörü Emin Balcı, Proje Direktörü Dr. Emir Turam, Almanya Basketbol Federasyonu Asbaşkanı ve Proje Direktörü Michael Geisler, Fransa Basketbol Federasyonu Asbaşkanı ve Proje Direktörü Bruno Vauthier, İtalya Basketbol Federasyonu Yetkilisi Roberto Chiari, Doç. Dr. Rıdvan Ekmekçi ve Danışman Mustafa Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanı Özden Pelister’in açıklamaları şu şekilde: “Avrupa Basketbolunun önde gelen ülkeleri arasında bulunan Almanya, Fransa ve İtalya ile birlikte, el ele vererek 24 aydır sürdürmekte olduğumuz çalışmaların sonuna gelmiş bulunuyoruz. Çalışmaların geldiği nokta hepimize gurur veriyor. Bu ortaklığın en önemli boyutu birikimlerimizi birleştirerek hepimizin paylaştığı ortak bir konuda daha geçerli çözümler üretmek üzere iş birliği yapmak oldu; buna vesile oldukları ve daha da ötesine geçerek, çalışmayı finanse edecek kaynakları aktardıkları için Ulusal Ajansımıza teşekkür borçluyuz.

‘Spora Aktarılan Kaynaklar Giderek Artıyor’
Bilindiği gibi sporun bir endüstri haline geldiği günümüzde bu platforma aktarılan kaynaklar giderek yükselmektedir. Basketbol sadece bizim ülkelerimizde değil, dünyanın hemen her tarafında en fazla ilgi çeken sporlardan biridir. Kamuoyunun ve dolayısıyla medyanın bu ilgisi yıldız oyuncularla birlikte – ve belki onlardan da önce – rekabetin ve sonuçların üzerinde odaklanmaktadır. Basketbol gibi çok süratli oynanan bir oyunda küçük zaman dilimleri içerisinde çok şey değişebilmekte sonucu çok defa küçük ayrıntılar belirlemektedir. Böyle olunca hakem kararları doğal olarak öne çıkmaktadır. Sadece bizim ülkemizde değil, bu projede işbirliği yaptığımız diğer üç önemli basketbol ülkesinde hakem performansları – sadece performansları değil, uzun çalışmalar sonrasında oluşturulmuş karar standartları - en üst seviyede olup Avrupa’da lokomotif görevi üstlenmektedir.

Dolayısıyla bu projede bir araya gelmiş bulunan derin tecrübe – ve bu tecrübenin oluşturduğu ‘know how’ – 24 ay boyunca en büyük değerimiz olmuştur.

4 farklı ülkeden işbirliği yapan ekiplerin kalitesini ve kapasitesini biliyorum; çalışmalarında bilimsel ve mesleki kriterleri nasıl uyguladıklarını da yakından takip ettim - dolayısıyla bu ortaklığın sonucunda önümüzdeki dönemde çok işe yarayacak ve basketbola olumlu yansıyacak sonuçlar elde edildiğine hiçbir şüphe duymuyorum, bu konuyla ilgili ayrıntıları arkadaşlarımız biraz sonra zaten aktaracaklardır.

‘Merkez Hakem Komitemizi İçtenlikle Destekliyoruz’
Hazırlanmakta olan “Basketball Referee Training Manual’in  çok değerli emeklerle hazırlanan içeriğinin basketbolu daha da geliştirici etki yapacağına inanıyoruz ve Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu olarak bu eğitim manuelini uygulamaya sokmak için sabırsızlanan Merkez Hakem Komitemizi içtenlikle destekliyoruz. Hakikaten çok değerli bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Türkiye Basketbol Federasyonu olarak bu çalışmanın bir parçası olmaktan son derece mutluyuz. Birkaç hafta önce AB Bakanlığı Ulusal Ajansı tarafından ‘örnek uygulama’ seçilip tecrübelerimizi aktarmak üzere Ankara’ya çağrılmış olmaktan da ayrı bir kıvanç duyuyoruz.

Hazırlanan bu manuelin içeriği sadece 4 ortak ülkeye değil, uygulamak isteyen diğer ülkelere de açık olacaktır. En başta FIBA olmak üzere isteyen herkesle paylaşılacaktır; nitekim FIBA Hakem Departmanı yöneticileri de çalışmalarımıza katılarak yakından takip etmiş ve beğenilerini ifade etmişlerdir, kendilerine teşekkür ediyorum. Oluşturulan içerikte basketbolun dışındaki sporlar için – özellikle diğer takım sporları için – referans olabilecek içerik olduğuna da inanıyoruz. Eğer yaptığımız çalışma ile başka sporlara da uzanan benzer başka çalışmalara ön ayak olabilirsek çok mutlu olacağız. Başkan Prof. Dr. Uğur Erdener’in şahsında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ne de verdikleri destek için teşekkür etmek istiyorum; proje çıktılarımız onlara da tamamıyla açık olup ilgilenebilecek başka sporların yöneticilerinin de faydalanabilmesine ön ayak olabileceklerini tahmin ediyorum.

Almanya, Fransa ve İtalya Basketbol Federasyonları ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliğinin bizim için çok değerli olduğunu vurgulamak istiyorum. Dünyanın geldiği noktanın sürdürülebilir sonuçlar almak için hepimizi benzer sınır ötesi işbirliklerine yönelttiğini hepimiz biliyoruz; önümüzdeki dönemde başka konularda da – sadece Alman, İtalyan ve Fransız dostlarımızla değil, başka ülkelerle de - işbirlikleri oluşturarak benzer çalışmalar yapmaya her zaman açık olacağız. Bu doğrultuda iyi bir örnek oluşturdukları için Dr. Emir Turam başkanlığındaki proje ekibini, Michael Geisler’i, Bruno Vauthier’i ve Fabio Casu’yu tekrar tebrik ve değerli çalışmaları için teşekkür ediyorum.”

‘Türkiye ile AB ülkelerinin Birlikte Çalışmasına Örnek Oluşturuyor’
Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel de konuşmasında; “Türkiye Basketbol Federasyonu’nun önderliğinde gerçekleştirilen bu proje, hakemlerin eğitiminin yanı sıra Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında birlikte çalışmanın bir örneğini oluşturuyor. Bu projenin çıktısı sadece hakemlerin eğitimi amacına hizmet etmiyor, aynı zamanda ülkelerin birbirlerini daha iyi tanımasına, dostluğun güçlenmesine, birlikte hareket etmeye ve sorunlarla birlikte mücadele etmeye hizmet ediyor” dedi.

“24 aydır devam etmekte olan AB Hakem Eğitim Projesinin final toplantısı için bulunmanın mutluluk ve gurur verici olduğunu söyleyen MHK Başkanı Recep Ankaralı, “Ben her ne kadar bugün Türkiye Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı olarak burada konuşuyorsam da bu projenin başlangıcında yani iki sene önce İstanbul’da yapılan ilk toplantıdan beri, projenin içinde Federasyonum adına teknik koordinatör olarak yer almış olmam bugün geldiğimiz noktada yani training manuel’in tamamlanmış olması benim için ayrı bir mutluluk. Ben Merkez Hakem Kurulu Başkanı olmadan önce, Federasyonumuzda Hakem Eğitim Koordinatörü olarak görev yapmaktaydım. Çoğunuzun bildiği gibi aynı zamanda 27 sene gibi bir zaman hem ülkem de hem uluslararası alanda basketbol hakemliği yaptım. O zaman hakem eğitimi çalışmalarına başladığım zaman bu konuda elimizde herhangi bir manuel olmadığı için çalışmalarımızı hep kendi geçmiş zamanlardaki tecrübelerimize dayanarak yönlendirmeye çalıştık. Bu da eğitim çalışmalarında eğitmenlerin kendi kişisel görüşlerinin ön plana çıkmasına ve yeknesak bir eğitim sağlanamamasına yol açıyordu. Dolayısıyla hakem eğitiminde en önemli konunun hakem eğitmenlerinin eğitiminin olduğu ortaya çıkıyordu. O dönemki Merkez Hakem Kurulu Başkanı sevgili dostum ve abim Emin Balcı ile bu konu hakkında neler yapılabileceği konusunda uzun süre kafa yorduğumuzu söyleyebilirim.

‘Arkadaşlarımızın Birçoğu AB Hakem Eğitim Projesinin İçinde Yer Aldı’
Türkiye’de şu anda 81 ilde 3500 civarında hakem ve 2500 civarında masa görevlisi federasyonumuza bağlı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca her sezon 36 ila 38 temel hakem kursu açılmakta bu kurslara 1200 ila 1400 arasında başvuru olmakta ve bu kursların sonucunda 800 ila 900 civarında hakem adayı başarılı olarak sahalarda görev yapmaya başlamaktadır. Bu rakamlardan da anlayacağımız gibi hakem eğitiminde en önemli grup yeni hakemliği başlayan bu grubun temel eğitiminin doğru bir müfredat çerçevesinde ve liyakat sahibi kişiler tarafından eğitilebilmesi. Biz 81 ilimizi 10 eğitim bölgesine ayırdık ve 10 instructor yani eğitmen belirledik ki bu arkadaşlarımızın birçoğu AB Hakem Eğitim Projesinin içinde yer aldı ve şu anda bu salonda.

AB Hakem Eğitim projesinin İtalya’da yaptığımız toplantısının ardından orada belirlediğimiz çalışma ve kriterlerin kendi ülkelerimizde pratik çalışmalarını yapma kararını almıştık. Türkiye’de burada bulunan 10 eğitmen arkadaşımızla bu çalışmayı yaptığımızda aldığımız sonuçları gördüğümüzde bu projenin sonuçlandığında çıkacak manuelin sağlayacağı katkı konusunda hiçbir kuşkum kalmamıştı. Ve bugüne geldik ve artık manuel hazır. Biraz önce Sayın Başkan Vekilimizin söylediği gibi bende ülkemizde hazırlanan Manueli kullanmak için sabırsızlanıyorum. Öncelikle bir çoğu yakın arkadaşım olan Almanya, İtalya ve Fransa’dan gelen sevgili dostlarıma bu manuelin hazırlanmasında gösterdikleri özverili çalışma ve katılımları için teşekkür ederim. Benimle birlikte çalışan projenin başından beri emek veren kendi eğitmenlerime, instructorlarıma çok teşekkür ederim. Son olarak da Dr. Emir Turam,  Almanya, Fransa ve İtalya proje direktörlerini bugün geldiğimiz nokta için tebrik eder ve teşekkürlerimi sunarım.”

TBF Operasyonlar Direktörü Emin Balcı ise konuşmasında şunları söyledi: “Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı yaptığım dönemde, bugün olduğu gibi hakem – antrenör, hakem – yönetici ilişkileri ve hakem kararlarının standartları çok konuşuluyordu. O dönem fark ettik ki, hakemlerimizi eğiten eğitimcilerimiz hiçbir eğitimden geçmiyor. Biz bir noktada hakem eğitimi almamış kişilere eğitim veriyorduk, hakem eğitim projesinin başlangıcı buradan çıktı. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun öncülüğünü yaptığı projede; ortaklarımız Fransa, Almanya, İtalya ile uyum içinde çalıştık. Bakanlık ve ‘Ulusal Ajans’ bize destek verdi. Proje direktörümüz Dr. Emir Turam’a çok teşekkür ediyorum. Bu proje bizim için çok faydalı oldu. Artık hakemlerimiz eğitimli hakemler tarafında eğitilecek.”

AB Türkiye Ulusal Ajansı tarafından “Mesleki Eğitim Alanında Stratejik Ortaklıklar” kapsamında desteklenen “Creating A More Effective Referee Education and Training System” projesinin final konferansı, Almanya Basketbol Federasyonu Asbaşkanı ve Proje Direktörü Michael Geisler, Fransa Basketbol Federasyonu Asbaşkanı, Proje Direktörü Bruno Vauthier ve İtalya Basketbol Federasyonu Yetkilisi Roberto Chiari’nin yanı sıra, ‘Eğitim Manueli İçeriği’ hakkında Doç. Dr. Rıdvan Ekmekçi ve ‘Projenin Genişleme Potansiyelin ve Sonraki Adımları’ üzerine de Danışman Mustafa Erdoğan’ın yapmış olduğu konuşmaların ardından tamamlandı.




























Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil App İndir (Ücretsiz)

Türkiye Basketbol Federasyonu
Sinan Erdem Spor Salonu, Zuhuratbaba Mahallesi, Mustafa Sarıçiçek Bulvarı, No:6, 34147 Bakırköy, İSTANBUL, TÜRKİYE